Ponieważ nie mogę jeść kupnych słodyczy, od czasu do czasu piekę sobie pyszne owsiane ciasteczka z różnymi dodatkami. Ich przygotowanie nie trwa długo, a zjadam je w tempie błyskawicznym. Nawet moja teściowa, która raczej nie jada słodyczy bardzo lubi moje ciasteczka :-) Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem, który pochodzi stąd, a ja go troszkę zmodyfikowałam:
Składniki:
-szklanka płatków owsianych
-szklanka ziaren słonecznika
-250g margaryny (ja używam bezmlecznej), a można użyć masła
-1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-cukier - ja daję 1/4 szklanki, ponieważ nie lubię zbyt słodkich ciastek
-rodzynki sułtańskie (ja daję takie malutkie)
-suszona żurawina
-opakowanie cukru waniliowego
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na jasnozłoty kolor - trzeba uważać aby się nie przypaliły.
2. Zmiksować najlepiej już lekko roztopioną margarynę (będzie się łatwiej miksować) z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać przestudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli, żurawinę, rodzynki i wymieszać. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto, tak by było miękkie i tłuste - ja po prostu mieszam wszystko jeszcze raz, ponieważ dodaję zawsze bardzo roztopioną margarynę. Z tego powodu zanim zacznę lepić kuleczki schładzam ciasto w lodówce, żeby masa bardziej stężała.
3. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i kładąc na blaszce pokrytej papierem do pieczenia - lekko spłaszczać, między ciastkami zostawić odstęp, ponieważ one się powiększają w trakcie pieczenia ;-)
4. Po upieczeniu, ciasteczka są bardzo kruche - twardnieją po ostygnięciu .
5. Piec w piekarniku w temp. 175 stopni przez około 15 minut
Smacznego!
P.S Zdjęcie wstawię, gdy będę następnym razem piec ciasteczka, bo teraz wszystkie już zostały spałaszowane ;-)
:):):) W przyszłym tygodniu spróbuję je zrobić. Muszę tylko składniki kupić :):):)
OdpowiedzUsuńUściski!
Powodzenia, mam nadzieję, że wyjdą - są proste i pyszne :-)
Usuń